(S)Low Carb

image

Tiden til et mere seriøst og forhåbentlig lærerigt indlæg er nu kommet. Jeg vil ‘ofre’ blogplads på at analysere slow carb kure og forklare, hvordan de fungerer.
Når man spiser de såkaldte langsomme kulhydrater, spiser man mad med lavt glykæmisk indeks. En madvares gæykæmisk indeks (GI) er tallet, der beskriver varens evne til at få blodets insulinniveau til at stige. Netop dette indeks-tal er ansvarligt for regulering af ens blodsukkerniveau, dvs. tallet bestemmer i princippet, hvor hurtigt vi kan blive sultne igen, efter at have indtaget en bestemt fødevare. Tallet er derfor med til at styre vores sultfølelse.

Lavt GI ligger på under 55, mellemværdierne er på 56-69, hvor alt over 70 betegnes som højt GI.
image

Spiser man madvarer med lavt GI, som tager længere tid for kroppen at optage, sikrer man sig længerevarende mæthed og færre ubehagelige sving i blodsukkerniveauet (der ofte kan føre til overspisning, fordi man craver mad hér og nu). Mad med lavt glykæmisk indeks holder blodsukkerniveauet og kolesteroltal konstant, og derfor kan man argumentere for, at kuren har en positiv effekt på helbredet. Slow carb kuren fokuserer desuden meget på madvarernes ‘ægthed’; alt processed food er bandlyst (hvilket faktisk giver fantastisk god mening, da processed food ofte indeholder store mængder sukker for at gøre smagsoplevelsen bedre).

I USA er kuren især blevet kendt pga. Tim Ferriss og hans bog “The 4-Hour Body”, hvori han introducerer kuren, dens store fordele, og han fortæller selvfølgelig, hvordan man får ‘størst’ udbytte af slow carb. Af egen personlig erfaring fortæller han f.eks., at han selv holder en ugentlig cheat day, hvor han spiser meget kulhydrat-rigt for at genopfylde glykogendepoterne og holde forbrændingen i gang, så kroppen ikke går i starvation mode.

Her er de andre af Ferriss’ retningslinjer:
1. Undgå ‘hvide’ kulhydrater, såsom brød, pasta, ris, kartofler og gryn.
2. Opret et ‘spisemønster’ – spis små måltider på samme tidspunkter af døgnet.
3. Drik ikke noget kalorieholdeligt.
4. Drop frugt; de indeholder fruktose, tomater og avocado er undtagelser.

Derudover har har lavet en liste over tilladte og forbudte madvarer.

Tilladt at spise:
Æg, bacon, pølser, alle slags fisk og seafood, alle slags bønner og grøntsager, alle olier, dressinger med lavt kulhydratindhold, vaniljepulver, kokos, proteintilskud, m.fl.

Forbudt at spise:
Mælk og mælkeprodukter (deriblandt ost, hytteost er dog en undtagelse), soya-produkter (soya-mælk, tofu, soya-protein), frugt, kartofler, brød, ris, gryn, havregryn, tortillas, quinoa, ketchup og dressinger, sukker, honning, sirup, popcorn, m.fl.

Alt dette giver egentlig ok-god mening, men … jeg forstår virkelig ikke, hvorfor indtaget af soya og fede mælkeprodukter skal være dårligt, når man er på slow carb. Alle de produkter sætter på ingen måde blodsukkeret i sving, så jeg kan virkelig ikke se, hvorfor de skulle være ‘skadelige’. Desuden tror jeg ikke på, at man behøver en cheat-dag; jeh tror altså sagtens, man kan klare sig uden! Derfor er der et par punkter, hvor jeg tillader mig at være uenig med hr. Ferriss, og kunne aldrig finde på at følge hans diæt.

Dog synes jeg, at det er meget spændende at holde øje med glykæmisk indeks. Det er nemlig sådan, at når jeg ‘tvinges ud’ i kulhydrater (f.eks. på ferien,  hvor jeg ikke kan få mine almindelige LCHF-produkter), vil jeg helst spise de langsomme, dvs. de gode af slagsen. Hvis ikke jeg kan følge LCHF 100%, vil jeg i det mindste prøve at opnå en lignene effekt (længevarende mæthed, stabilt blodsukker) ved hjælp af andre madvarer.
Skulle I andre være interesseret i at blive klogere på GI, lægger jeg lige en tabel med GI-tal ud. Jeg håber, det kan være med til at inspirere jer og måske lette samvittigheden, når man alligevel kom til at spise lidt rugbrød  😉

image

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s